Az alapítvány által szervezett programok

egyhazi_es_nemzetisegi_kapcsolatokert_felelos_allamtitkarsag_fejlec.jpg Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2021.

Nemzetiségi kirándulás

2021. november 2.

Ausztriába tervezett, a világjárvány miatt meghiúsult kirándulásunkat igazán méltó módon pótolta az az utazás, amelynek keretében 2021 novemberében önkéntes diákokkal és egyetemi hallgatókkal északnyugat-magyarországi német településeket kerestünk fel: Tatán, Csolnokon és Budaörsön jártunk.
A barátságtalan időben a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban kezdtük a napot, német nyelvű vezetéssel ismerkedtünk a kiállítás tárgyaival. Az egykori malomépületben kialakított múzeum kiállítóterében sváb rejtvényt is megoldottunk, a játék nyertese idegenvezetőnk, a múzeum néprajzos kolléganője lett… 😊
Ezután meglátogattuk az újonnan felújított tatai Esterházy-kastélyt is.
Csolnokon a magyarországi német tanösvényt jártuk végig, majd Budaörsön a magyarországi németek kitelepítési emlékművét kerestük fel.  
www.kunymuzeum.hu
www.lehrpfad.hu

Középkori vásári forgatag a Zádor-várban, Barnag fölött

2021. szeptember 11.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület és Barnag község önkormányzatának szervezésében egy napra élettel teltek meg a Barnag és Pécsely között található Zádor-vár romjai. A középkori forgatagban zenés történelmi programok, bemutatók zajlottak, és bemutatkoztak a Balaton-felvidéki kézművesek is. A rendezvényhez alapítványunk is csatlakozott, önkénteseink segítségével egész napos szendvics- és rétesbüfét üzemeltettünk a várlátogatók nem kis örömére.

Német nyelvi és nemzetiségi tábor Barnagon

2021. július 5–9.

A 2020/2021-es tanév iskolabezárásai után július 5-én ismét táborozó gyermekekkel telt meg a barnagi Faluház könyvtára és udvara. 20 általános iskolás gyerek érkezett Tótvázsonyból, Barnagról, Nagyvázsonyból és Balatonfüredről az alapítványunk által meghirdetett napközis német nyelvi és nemzetiségi táborba. A tábor csapatépítő számháborúval és vidám nyelvi játékokkal vette kezdetét. Délelőtt német nyelvi foglalkozások, délutánonként pedig nemzetiségi kirándulás, túra, strandolás, barkácsolás volt a program. A tábor zárásaként közös előadással és kiállítás keretében mutatták meg a gyerekek a szüleiknek, hogy mi mindenben volt részük az öt nap alatt.
Célunkat elértük, nagyon jó volt a tábor visszhangja mind a gyerekek, mind a szülők körében. Ezt a kezdeményezést hagyománnyá szeretnénk fejleszteni. Köszönet a barnagi önkormányzatnak a helyszínért és az anyagi támogatásért, a gimnazista önkéntes segítőknek és a szülőknek, akik bizalmukkal és sok finomsággal támogatták a táborunkat.
A tábor pályázati keretből, Magyarország kormányának támogatásával valósult meg.

„Mi svábok mindig jó magyarok voltunk…”
sváb kiállítás Vászolyon

2021. július 31 – augusztus 29.

A Vászolyi Nyár 2021 programjainak keretében a Balaton-felvidéki és bakonyi svábokat bemutató gazdag kiállítást rendeztünk Vászolyon, a Mesterségek Háza két kicsi szobájában. Vászoly a Balaton-felvidéknek éppen egy olyan települése, ahol nem jött létre német közösség. Ugyanakkor nyaranta sok vendég fordul meg ott, ők látogatják a koncerteket és kiállításokat.
A július végétől augusztusig nyitva tartott kiállítással be akartuk mutatni, hogy a Balaton-felvidéken vagy a Bakony falvaiban járva lépten-nyomon németekkel találkozunk: az ő építészetüket csodálhatjuk meg sok egyutcás településen, ők formálták a Balaton-felvidék szőlővel betelepített tájait, ők állítottak sok keresztet, kápolnát, kálváriát.
A kiállítás mottójául Bindorffer Györgyi szociológus egy könyvcímét választottuk, mert az páratlan tömörséggel fejezi ki a magyarországi németek kettős identitását: „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk…”. A kiállításnak ez volt a legfontosabb célja: bemutatni, hogy mivel gazdagították Magyarországot a 18. század folyamán bevándorolt svábok, ugyanakkor mi mindenben alkalmazkodtak az új hazához. A kiállított tárgyakon és színes tablókon mindvégig ez a kettősség követhető.
A kiállítást a „klasszikus” népismereti témák köré szerveztük: betelepítés, építészet, hitélet, szokások, viseletek, étkezési kultúra, háború utáni elűzetés. A magyarországi németekről szóló általános információk mellett minden témában kínáltunk a régióból származó érdekességeket. Vajon tudják-e az oda látogatók, hogy Zánka középkori műemlék templomát református svábok építették újra, vagy honnan származnak a különleges kislődi családnevek? A sváb „Pirgerek” egyesületei csak a mi régiónkban léteztek, ennek és a sváb lányok betlehemezésének („Christkindlizés”) a környékünkön nem csak múltja, de jelene is van.
A kiállítást a Lovassy Gimnázium 9.b. (nemzetiségi) osztályával állítottuk fel, nagyszerű élmény volt velük dolgozni, ötleteikkel gazdagodni. A fiatalok a megnyitót megelőző előadáshoz is hozzájárultak: az előadás után városlődi fiatal sváb zenészek szórakoztatták a közönséget. A sok különleges tárgy – viseletek, abroszok, marhalevél-iktató, cselédkönyv, festett ágy, gyermekméretű harmonika – Barnagról, Hidegkútról, Vöröstóról, Herendről került a kiállításra. A Duna Televízió német nemzetiségi adása 2021. augusztus 10-én részletesen beszámolt a kiállításról és az azonos címmel tartott előadásról. A vászolyi Mesterségek Háza vendégkönyvének bejegyzései alapján a kiállítás elérte célját, mert sok látogatót „szíven talált” – erről a vendégkönyvbe írt néhol könnyfacsaró, máskor szívet melengető üzenetek tanúskodnak. A kiállítás az Ars Sacra országos fesztivál keretében szeptember 4. és 12. között is nyitva tartott, ekkor a környékbeli nemzetiségi iskolák iskolái is felkeresték.
Dr. Sz. Kósa Anikó egyetemi docensnek a kiállításhoz kapcsolódó, 2021. július 30-án tartott „ráhangoló” előadása nagy közönséget vonzott a vászolyi „faluszínbe”.

https://www.veol.hu/programajanlo/2021/08/svab-kiallitas-vaszolyon

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2020.

Kálvária stációk megújítása

2020. október 27.

Alapítványunk 2020-ban sikeresen pályázott a barnagi műemlék Kálvária stációinak megújítására. A 280.000 forintos támogatásból 2020. októberében elkészült az összes stáció és az indítókápolna meszelése, zsindelyfedésének állagmegóvó kezelése. A munkát Mayer László festőmester végezte.

Középkori forgatag a Zádor-várban

2020. szeptember 12.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, a Történelmi Emlékekért Alapítvány és Barnag község önkormányzatának szervezésében egy napra élettel teltek meg a Barnag és Pécsely között található Zádor-vár romjai. A középkori forgatagban zenés történelmi programok, bemutatók zajlottak, és bemutatkoztak a Balaton-felvidéki kézművesek is. A rendezvényhez alapítványunk is csatlakozott, önkénteseink segítségével egész napos sütemény-büfét üzemeltettünk a várlátogatók nem kis örömére.

Német nyelvi és nemzetiségi tábor Barnagon

2020. június 22-26.

A 2020. tavaszi-nyári karanténidőszak kísérteties csendje után június 22-én reggel gyermekzsivajjal telt meg a Barnagi Faluház könyvtára és udvara. 16 általános iskolás gyerek érkezett Tótvázsonyból, Barnagról, Nagyvázsonyból és Balatonfüredről az alapítványunk által meghirdetett és támogatott napközis német nyelvi táborba. Izgatottan, a digitális oktatás magányából kiszabadulva, egymást és tanáraikat fürkészve ültek le a gyerekek a könyvtárban körbe helyezett székekre. A kezdeti feszült hangulatot azonban hamar feloldották az ismerkedős és csapatépítő vidám nyelvi játékok. Az ezt követő játékos nyelvórák, közös imádságok, éneklések, barkácsolások, kirándulások és étkezések a tábor végére egy kis családias közösséggé formálták a különböző iskolákból érkező gyerekeket. A tábor zárásaként egy kis előadás és kiállítás keretében mutatták meg a gyerekek a szüleiknek, hogy mi mindenben volt részük az öt nap alatt.
A tábor célja olyan játékos nyelvi közeget teremteni, amelyben minden gyerek felszabadultan, gátlásait levetkőzve, kipróbálhatja és gyarapíthatja nyelvi tudását, megismerkedik a magyarországi németek múltjával és a karantén időszak után visszatalál a közösen végzett munka és a közös játék örömteli világába.


Célunkat elértük, nagyon jó volt a tábor visszhangja mind a gyerekek, mind a szülők körében. Ezt a kezdeményezést hagyománnyá szeretnénk fejleszteni.
Köszönet a barnagi önkormányzatnak a helyszínért és az anyagi támogatásért, a két gimnazista önkéntes segítőnek és a szülőknek, akik bizalmukkal és sok finomsággal támogatták a táborunkat.

Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

A tábor támogatója:
a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Virágültetés Barnagon

2020. április
Tesco - Ön választ mi segítünk

2020 áprilisában, a tavasz beköszöntével a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán nyert 100.000 ft-ból kivirágoztattuk a település köztereit. Április elején megrendeltük az egynyári virágok nagy részét, virágföldet és ládákat vettünk, majd április közepétől fokozatosan elültettük a virágokat és örökzöld cserjéket a település több pontján: az utcai virágládákba és edényekbe, a faluház ablakaiba, a buszmegálló-épület ablakába, a faluközpont több pontján (vegyesbolt előtt, hirdető- és útjelzőtáblák köré), illetve a katolikus temető bejáratához.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2019.

Örökségnap Barnagon

2019. október 23.

2019. október 23-án, a nemzeti ünnepen alapítványunk örökségnapot szervezett a faluban, amelynek keretében társadalmi munkában rendbetettük a műemlék kálváriát: kitakarítottuk a stációk épületeit, megtisztítottuk a stációk környékét, bokrokat ültettünk. Az örökségnap keretében kétnyelvű tájékoztató feliratokat helyeztünk el a stációk ajtaján, és az idelátogatók eligazodását segítő táblákat raktunk ki a település több pontján. Az örökségnap gyönyörű nyárias időben, jó hangulatban telt, a munka végeztével közös ebédre vártunk minden segítőt. Köszönet a támogatóknak, segítőknek!

Örökségnap Barnagon meghívó (letölthető pdf)
Veszprémi Napló beszámolója (letölthető pdf)

A Károli Gáspár Református Egyetem (Budapest) német szakos hallgatóinak tanulmányi kirándulása Barnagon

2019. október 21.

Nemzetiségi Falunap Barnagon

2019. június 22.

2019 júniusában alapítványunk – a települési önkormányzattal közösen – nemzetiségi napot szervezett. A nemzetiségi nap – immár hagyományosnak számító – kulturális rendezvénye a Tihanyi Apátság énekkarának fellépése volt a római katolikus templomban, ezt követően közös vacsora várta a vendégeket a faluházban. A faluház udvarán került sor a Katzentali Tűzoltóegyesülettől ajándékba kapott tűzoltóautó ünnepélyes átadására. A fiatalokat és örökifjú idősebbeket játékos gyermekprogramok várták a faluház udvarán.

Barnagi Nemzetiségi falunap meghívó (letölthető pdf)

Iskolai nemzetiségi nap Barnagon

2019. április 18.

A nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola diákjainak szervezett német nemzetiségi nap programjainak 2019-ben a Barnagi Faluház és az ott található helytörténeti gyűjtemény adott otthont. Alapítványunk évek óta rendszeresen támogatja az iskola nemzetiségi programjait, örömmel ajánlotta fel most is a segítségét. A „kihelyezett” helyszínen a diákok láthatóan nagyon jól érezték magunkat. A diákok tanáraikkal felkeresték a helyi műemlékeket, a gyerekek a falu több pontján oldottak meg játékos feladatokat.

Húsvétváró játszóház

2019. április 13.

2019. április 13-án (új kezdeményezésként) húsvét előtt tartottunk néprajzi ismeretekkel bővített húsvétváró játszóházat a barnagi gyermekeknek. A foglalkozás keretében a gyerekek megismerkedhettek a magyar és a német szokásokkal, régi és új dekorációs technikákkal.

Húsvétváró játszóház (letölthető pdf)

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2018.

Ádventi barkácsdélután

2018. december 9.

Ádventi barkácsdélután meghívó (letölthető pdf)


A tótvázsonyi napközis tábor résztvevőinek barnagi kirándulása

2018. július 20.

2018. július 20-án a tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület napközis táborának résztvevőit láttuk vendégül Barnagon. A táborozó gyerekek megismerkedtek a falu műemlékeivel és nemzetiségi hagyományaival, majd birtokba vették a helytörténeti kiállítás interaktív játékait.

Nemzetiségi juliális Barnagon

2018. július 14.

2018. július 14-én – a barnagi önkormányzattal karöltve – juliálist tartottunk a faluban. A színes első programja a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes ünnepi koncertje volt a római katolikus templomban Dr. Kiss Katalin karnagy vezetésével. Ezt követően zenés és sportos programok várták a gyerekeket a faluház udvarán, a nap közös vacsorával zárult.

Nemzetiségi juliális Barnagon - meghívó (letölthető pdf)

Iskolai és egyetemista csoportok látogatása Barnagon

2018. május 07.
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2017.

Ádventi játszóház

2017. december 2.

Ádventi játszóház Meghívó (letölthető pdf)

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2016.

Ádventi barkácsdélután

2016. december 3.

Ádventi barkácsdélután Meghívó (letölthető pdf)


Katzentali vendégek látogatása Barnagon

2016. június 9-12.

2016 júniusában a barnagi németek óhazájából, a baden-württembergi Katzental településről nagy létszámú (40 fős) látogatócsoport érkezett Barnagra a katzentali önkormányzat képviselőjével, Rainer Walterrel együtt. A vendégeknek színes programokat szerveztünk: német nyelvű idegenvezetéssel egybekötött sétán vettünk részt Nagyvázsonyban, Herenden, Veszprémben és Tihanyban, borkóstolót tartottunk a pécselyi szőlőhegyen Reichardt Antal (Tóni bácsi) pincéjénél.
Június 11-én, szombaton német vendégeink részvételével tartottuk meg a falunapot, amelyen a német nyelvű misét és közös ebédet követően a nagyvázsonyi nemzetiségi általános iskola színjátszócsoportjának és a veszprémi Lovassy László Gimnázium nemzetiségi énekkarának (karvezető: Bankó Mónika) műsorát élvezhették a vendégek.
Minden önkéntes segítőnknek hálásan köszönjük a támogatást!

Meghívó (letölthető pdf)

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával 2015.

Ádventi játszóház

2015. november 28.

Ádventi játszóház Meghívó (letölthető pdf)


Willkommen zu Hause!

„Willkommen zu Hause!”

2014. szeptember 25-28.

A Barnag Jövőjéért Alapítvány 2014 szeptemberében megemlékezett az 1714-ben elsőként Barnagra érkezett németek letelepedéséről. Az első telepítés 300. évfordulójának méltó megünneplése szeptember 25. és 27. között zajlott Veszprémben és Barnagon. A programok között egy magyar és német nyelvű tudományos konferencia, magyar–német kétnyelvű mise és német nemzetiségi nap került megrendezésre.
* Nyelvi, kulturális és társadalmi átalakulások mint a migrációs folyamatok következményei.

A konferencia programja letölthető itt (pdf)
* A falunap programja letölthető itt (pdf)

A barnagi Kálvária főkápolnájának fölszentelése

2012. augusztus 25.

2012 nyarán befejeződött a Barnagi Kálvária felújítása. A főkápolnát dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte föl, az ünnepi eseményről itt láthat fotókat.

A barnagi Kálvária stációinak fölszentelése

2009. június 1.

A barnagi kálvária teljes felújítása 2003-ban kezdődött. A szervezőmunkát a 2002 októberében alakult barnagi Német Kisebbségi Önkormányzat vállalta magára. 2003 tavaszán elkészítették a terveket, majd 2003 őszétől 2004 őszéig elkészült a temetőben található négy stáció felújítása, az azt követő évben pedig a temetőn kívül fekvő romos keresztúti állomások újjáépítésével folytatódott a munka. Somogyi Győző festőművész egyedi képeinek beépítésére, és az újjáépített teljes stációsorozat felszentelésére 2009-ben kerül sor.

Támogatónk:
bethlen-gabor-alapkezelo-zrt.jpg

Ha tetszenek programjaink...

...vagy csak egyszerűen érdeklődik,

lépjen velünk kapcsolatba!

Az üzenetét elküldtük! Hamarosan jelentkezünk.
Name
Email:
phone:
Comment*