Az alapítvány által szervezett programok

egyhazi_es_nemzetisegi_kapcsolatokert_felelos_allamtitkarsag_fejlec.jpg

Húsvéti készülődés

2020. április 4.

A 2020-as év nagyhétjén húsvéti készülődést szervezünk a településen. A felnőtteket közös virágosításra várjuk, amelynek megvalósítására 2019 őszén nyertünk pályázatot, a gyermekeknek húsvéti barkácsolást kínálunk.


Örökségnap Barnagon

2019. október 23.

2019. október 23-án, a nemzeti ünnepen alapítványunk örökségnapot szervezett a faluban, amelynek keretében társadalmi munkában rendbetettük a műemlék kálváriát: kitakarítottuk a stációk épületeit, megtisztítottuk a stációk környékét, bokrokat ültettünk. Az örökségnap keretében kétnyelvű tájékoztató feliratokat helyeztünk el a stációk ajtaján, és az idelátogatók eligazodását segítő táblákat raktunk ki a település több pontján. Az örökségnap gyönyörű nyárias időben, jó hangulatban telt, a munka végeztével közös ebédre vártunk minden segítőt. Köszönet a támogatóknak, segítőknek!

Örökségnap Barnagon meghívó (letölthető pdf)
Veszprémi Napló beszámolója (letölthető pdf)

A Károli Gáspár Református Egyetem (Budapest) német szakos hallgatóinak tanulmányi kirándulása Barnagon

2019. október 21.

Nemzetiségi Falunap Barnagon

2019. június 22.

2019 júniusában alapítványunk – a települési önkormányzattal közösen – nemzetiségi napot szervezett. A nemzetiségi nap – immár hagyományosnak számító – kulturális rendezvénye a Tihanyi Apátság énekkarának fellépése volt a római katolikus templomban, ezt követően közös vacsora várta a vendégeket a faluházban. A faluház udvarán került sor a Katzentali Tűzoltóegyesülettől ajándékba kapott tűzoltóautó ünnepélyes átadására. A fiatalokat és örökifjú idősebbeket játékos gyermekprogramok várták a faluház udvarán.

Barnagi Nemzetiségi falunap meghívó (letölthető pdf)

Iskolai nemzetiségi nap Barnagon

2019. április 18.

A nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola diákjainak szervezett német nemzetiségi nap programjainak 2019-ben a Barnagi Faluház és az ott található helytörténeti gyűjtemény adott otthont. Alapítványunk évek óta rendszeresen támogatja az iskola nemzetiségi programjait, örömmel ajánlotta fel most is a segítségét. A „kihelyezett” helyszínen a diákok láthatóan nagyon jól érezték magunkat. A diákok tanáraikkal felkeresték a helyi műemlékeket, a gyerekek a falu több pontján oldottak meg játékos feladatokat.

Húsvétváró játszóház

2019. április 13.

2019. április 13-án (új kezdeményezésként) húsvét előtt tartottunk néprajzi ismeretekkel bővített húsvétváró játszóházat a barnagi gyermekeknek. A foglalkozás keretében a gyerekek megismerkedhettek a magyar és a német szokásokkal, régi és új dekorációs technikákkal.

Húsvétváró játszóház (letölthető pdf)

Ádventi barkácsdélután

2018. december 9.

Ádventi barkácsdélután meghívó (letölthető pdf)


A tótvázsonyi napközis tábor résztvevőinek barnagi kirándulása

2018. július 20.

2018. július 20-án a tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület napközis táborának résztvevőit láttuk vendégül Barnagon. A táborozó gyerekek megismerkedtek a falu műemlékeivel és nemzetiségi hagyományaival, majd birtokba vették a helytörténeti kiállítás interaktív játékait.

Nemzetiségi juliális Barnagon

2018. július 14.

2018. július 14-én – a barnagi önkormányzattal karöltve – juliálist tartottunk a faluban. A színes első programja a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes ünnepi koncertje volt a római katolikus templomban Dr. Kiss Katalin karnagy vezetésével. Ezt követően zenés és sportos programok várták a gyerekeket a faluház udvarán, a nap közös vacsorával zárult.

Nemzetiségi juliális Barnagon - meghívó (letölthető pdf)

Iskolai és egyetemista csoportok látogatása Barnagon

2018. május 07.

Ádventi játszóház

2017. december 2.

Ádventi játszóház Meghívó (letölthető pdf)

Ádventi barkácsdélután

2016. december 3.

Ádventi barkácsdélután Meghívó (letölthető pdf)


Katzentali vendégek látogatása Barnagon

2016. június 9-12.

2016 júniusában a barnagi németek óhazájából, a baden-württembergi Katzental településről nagy létszámú (40 fős) látogatócsoport érkezett Barnagra a katzentali önkormányzat képviselőjével, Rainer Walterrel együtt. A vendégeknek színes programokat szerveztünk: német nyelvű idegenvezetéssel egybekötött sétán vettünk részt Nagyvázsonyban, Herenden, Veszprémben és Tihanyban, borkóstolót tartottunk a pécselyi szőlőhegyen Reichardt Antal (Tóni bácsi) pincéjénél.
Június 11-én, szombaton német vendégeink részvételével tartottuk meg a falunapot, amelyen a német nyelvű misét és közös ebédet követően a nagyvázsonyi nemzetiségi általános iskola színjátszócsoportjának és a veszprémi Lovassy László Gimnázium nemzetiségi énekkarának (karvezető: Bankó Mónika) műsorát élvezhették a vendégek.
Minden önkéntes segítőnknek hálásan köszönjük a támogatást!

Meghívó (letölthető pdf)

Ádventi játszóház

2015. november 28.

Ádventi játszóház Meghívó (letölthető pdf)


Willkommen zu Hause!

„Willkommen zu Hause!”

2014. szeptember 25-28.

A Barnag Jövőjéért Alapítvány 2014 szeptemberében megemlékezett az 1714-ben elsőként Barnagra érkezett németek letelepedéséről. Az első telepítés 300. évfordulójának méltó megünneplése szeptember 25. és 27. között zajlott Veszprémben és Barnagon. A programok között egy magyar és német nyelvű tudományos konferencia, magyar–német kétnyelvű mise és német nemzetiségi nap került megrendezésre.
* Nyelvi, kulturális és társadalmi átalakulások mint a migrációs folyamatok következményei.

A konferencia programja letölthető itt (pdf)
* A falunap programja letölthető itt (pdf)

A barnagi Kálvária főkápolnájának fölszentelése

2012. augusztus 25.

2012 nyarán befejeződött a Barnagi Kálvária felújítása. A főkápolnát dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte föl, az ünnepi eseményről itt láthat fotókat.

A barnagi Kálvária stációinak fölszentelése

2009. június 1.

A barnagi kálvária teljes felújítása 2003-ban kezdődött. A szervezőmunkát a 2002 októberében alakult barnagi Német Kisebbségi Önkormányzat vállalta magára. 2003 tavaszán elkészítették a terveket, majd 2003 őszétől 2004 őszéig elkészült a temetőben található négy stáció felújítása, az azt követő évben pedig a temetőn kívül fekvő romos keresztúti állomások újjáépítésével folytatódott a munka. Somogyi Győző festőművész egyedi képeinek beépítésére, és az újjáépített teljes stációsorozat felszentelésére 2009-ben kerül sor.

Ha tetszenek programjaink...


...vagy csak egyszerűen érdeklődik,

lépjen velünk kapcsolatba!

Az üzenetét elküldtük! Hamarosan jelentkezünk.
Name
Email:
phone:
Comment*